Lilian Thuram – Minaa svarta stjärnor

Lilian Thuram – Minaa svarta stjärnor

Förordsförslag

När Lilian Thuram gjorde sina två mål i semifinalen mot Kroatien 1998 var det som om hela världen stod stilla. Denna legendariska insats av en försvarsspelare öppnade vägen till Frankrikes seger i fotbolls-VM. När vi sedan spelade tillsammans i Juventus var Lilian alltid klippväggen som man lugnt kunde luta sig mot.

I Juventus kallade vi honom ”professorn” eftersom han alltid berättade så kloka saker om världen och människorna. Jag lärde mig att respektera Lilian som medmänniska, fotbollsspelare och en mycket god kamrat.
Lilian spelade 142 landskamper. Men jag skulle vilja säga att hans viktigaste match är den han spelar nu, när han försvarar oss människor och världen mot fördomar, okunskap och rasism.
Fotboll för samman människor över gränser. Hur mycket pigment du har i huden spelar ingen roll för hur duktig du är på fotbollsplan. Vi som känner Lilian vet att ingen betonade detta starkare än han. Vi som känner Lilian förstod egentligen att han en dag skulle skriva denna mycket viktiga bok, Mina svarta stjärnor. Lilian tog alltid klart ställning mot förtryck och orättvisor och han var väldigt noga med att gå emot rasism.

Jag vill tacka min vän och gamla klubbkamrat Lilian för denna mycket viktiga bok. Jag hoppas att den kommer att få många läsare, att skolor använder den i undervisningen och att människor pratar om den.

Lilian Thuram